Mama Cacaocita neemt je mee

 

 

 

 

 

Cacao is van oudsher in Azteekse culturen een gewijd medicijn.

De cacaoboon wordt geoogst uit de vruchten en wordt daarna gebrand en tot pasta vermalen.

Op de traditionele wijze gebeurt dit met het grootste respect voor Moeder Aarde. De van oorsprong in Guatamala groeiende cacaoplanten worden van oudsher als het Medicijn van het Hart beschouwd.

Tijdens de cacaoceremonie vragen we de cacao als medicijn om voor ons te werken.

 

Pure ceremonieel bereide cacao heeft als kwaliteit dat het openend en helend werkt op het hart. De Spirit van Mama Cacaocita vindt op subtiele wijze de weg naar de plek waar je je nog inhoudt en afschermt, en omhult die plek met liefde.

Ze helpt je om jezelf in een ander perspectief waar te nemen. Vanuit zachtheid te kijken naar welke patronen jou niet meer dienen en kunt transformeren.

Ze nodigt je uit om je te verbinden met het veld van eenheid en onvoorwaardelijke liefde.

Ze begeleidt je naar de plek van uitademen en ontspannen zodat je je kunt overgeven aan je authentieke ritme. Oud hartzeer kan gaan smelten en er kan weer liefde gaan stromen.

 

We openen ons voor de helende, hart-opende kwaliteit van de cacao. We zetten intenties en drinken de cacao waarna we met geleidemeditatie en muziek 'op reis' gaan.

 

 

 

 

 

 

Cacao Lied
Audio – 842,3 KB 480 downloads

Todo cura, Todo sana, llemane

heel alles, maak alles gezond, neem me mee

llemane Medicin a dentro.

neem het medicijn mee naar binnen.

Cura cura sana sana

heel mij, heel mij, maak me gezond, maak me gezond

Cacaoacita Medicina del'Amor

lieve cacao, Medicijn van de Liefde

 

Werking van cacao

 


Ongeroosterde cacaobonen bevatten veel antioxidanten (flavonoide), een stof die het risico op diverse ziekten beperkt en de gezondheid bevordert. Onderzoek heeft aangetoond dat cacao van alle voedingsmiddelen de hoogste concentratie antioxidanten bevat.


Buiten de antioxidanten bevat onbewerkte cacao ook stoffen die de stemming kunnen beïnvloeden. Zoals het aminozuur tryptophaan, die serotoninelevels een boost geeft waardoor je je gelukkiger, liefdevoller, minder gestresst en relaxter voelt.
Daarnaast vindt je de stof anandamide, het bliss molecuul, dat ook vrijkomt na het sporten en je een natuurlijke 'high' kan geven.
Ook bevat cacao de stof phenethylamine (PEA), dezelfde stof die vrijkomt als we verliefd worden. (Daarom wordt het ook geassocieerd met de Liefde;)). Daarnaast helpt PEA met focussen en concentreren.


Verder bevat cacao een hoge dosering magnesium, ijzer, chroom, mangaan, koper, zink en vitamine C, veel meer dan in welk ander voedingsmiddel ook. Ongeraffineerde cacao kan daarom met recht een superfood genoemd worden.

De wetenschappelijke naam van Cacao ‘Theobroma Cacao’ betekent dan ook letterlijk, Voedsel der Goden (Theos: “God," Broma:”Food”). Het werd door de Maya’s daarom ook gezien als the Food of the Gods, the Food of the Shift. (Cacoa of Kakaw/Kagaw/Cacahuatl in respectievelijk de Mayatalen Tzetlal/K’iche, Sayula Popluca and Nahuatl).

 

Ceremoniële cacao bevat meer oorspronkelijke energetische verbindingen dan organische ongeraffineerde cacao en is dus in de samenstelling iets anders dan normale cacao. De cacao die wij zullen drinken komt uit Guatemala, rechtstreeks van een cacaoshamaan die het direct uit het regenwoud haalt (het wordt niet verbouwd op een boerderij).

Het is volledig biologisch en heeft een hoog energetische waarde.

 

Voorbereiding op de cacaoceremonie

 

 • Het is aangeraden om geen alcohol of caffeine te nemen (dus geen koffie/zwarte thee/kombucha/energydrinks etc) op de dag voor en van de ceremonie.
 • Ook is het aangeraden om weinig te eten alvorens je meedoet aan de ceremonie. (Op de dag zelf dus niet te zwaar eten; we adviseren een licht ontbijtje zoals fruit, salade, smoothie, soep etc., zodat je energie ten volste beschikbaar is voor de ceremonie).
 • Na de ceremonie kun je ook detox-effecten ervaren, zoals maag- en darmklachten (niet altijd, niet iedereen), maar ook energetisch in de vorm van het emotioneel loslaten van vastzittende energieen. Houd hier rekening mee.
 • Zorg dat je in alle gevallen genoeg water drinkt na de ceremonie.
 • Er is voor, tijdens en na de ceremonie steeds voldoende thee en (warm) water beschikbaar. Er zal tijdens de ceremonie ook fruit geserveerd worden.

 

Contra-indicaties Cacao

 

Vanwege het hoge cacaogehalte (42 gram) tijdens de ceremonie is het belangrijk om stil te staan bij enkele contra-indicaties ervan:

 • De cacao ceremonie is niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar of mensen met een te hoge bloeddruk of hartklachten.
 • Er wordt een afgestemde dosis gebruikt.
 • In de ochtend kan gewoon ontbeten worden, maar zo'n 3 uur tevoren alleen nog wat fruit.
 • Als je anti-depressiva gebruikt, met name MAO-remmers (deze worden overigens niet zo vaak meer voorgeschreven), dan adviseer ik dat je dit eerst checkt met je huisarts alvorens je je opgeeft voor de ceremonie.
 • Bij serieuze hartklachten wordt cacao niet geadviseerd omdat deze de hartslag kan versnellen en de hartvaten kan verwijden.
 • Bij zwangerschap raad ik aan om een halve dosis te nemen ipv een heel kopje, omdat deze ook werkt als stimulant. (Aangezien er 3 zwangeren onder ons zijn, doseren we in overleg met hen.)
 • En als je allergisch bent voor cacao, dan uiteraard ook niet!;)

We vragen je bij aankomst een disclaimer te tekenen waarin we je wijzen op het op eigen verantwoording deelnemen aan de ceremonie.

 

 

 

 

 

bekijk hieronder de korte documentaire over de ceremoniële cacao die wij gebruiken